3 món phải thử ở Phnom Penh | 3 must-try specialties in Phnom Penh

Phnom Penh, thủ đô của Cambodia, là nơi mình vẫn hay đến vào những cuối tuần rảnh rỗi. Từ Sài Gòn nhảy lên xe bus tầm 6 tiếng là có thể đến một nơi có văn hoá hoàn toàn khác và ẩm thực khác lạ. Có 3 món bạn không thể rời Phnom Penh mà không thử một lần. Đây là những món ăn “quốc dân” mà bạn có thể tìm ở bất kỳ nhà hàng nào, nên cứ yên tâm là không cần một địa chỉ cụ thể để thưởng thức nhé.

Phnom Penh, the capital city of Cambodia, is one fine city for a weekend getaway for me. From Saigon, hopping on the bus for just 6 hours then here I am in a whole new culture and cuisine. There are 3 local specialties that you cannot leave Phnom Penh without trying. These popular dishes and drink can be found in any restaurant so let’s enjoy. 

Royal Palace Phnom Penh
Cung điện Hoàng gia Campuchia | Cambodia Royal Palace

Fish Amok

Fish Amok Cambodia

Amok là món ăn cà-ri đỏ hoặc vàng phổ biến của Cambodia, nấu cùng thịt, gà, cá và rau củ. Nhưng Fish Amok kết hợp Amok với cá là món phổ biến nhất, dùng chung với cơm.

Amok is a popular Cambodian dish, it’s a thick soup with red curry, cooked with either meat, chicken or fish. But Fish Amok is the most favorite, served with steamed white rice.

Lok Lak

Lok Lak

Chắc bạn đều biết món bò lúc lắc rồi chứ? Đó bắt nguồn từ Cambodia với tên gọi Lok Lak. Điểm khác biệt lớn ở đây là món thịt này được dùng chung với cơm trắng và chấm với sốt tiêu chanh kèm và có tiêu tươi kèm theo nên rất đậm đà.

This dish is pan fried cubed beef that is served with steamed rice. The flavor is rich thanks to the accompanying lime and pepper sauce. The dish cannot be finished without a fleck of fresh pepper.

Bia tươi Angkor | Angkor craft beer

Angkor Beer

Đừng rời Phnom Penh mà không thử ngay loại bia cực tươi, cực thơm này nhé. Quốc hồn quốc tuý của bia Angkor tươi là mùi hương như mùi hoa nhài.

Don’t leave Phnom Penh without being drunk with this fresh craft beer. The key feature of Angkor craft beer is its aroma which smells like jasmine.

Vậy còn bạn? Đã tới Phnom Penh và thử hương vị tuyệt vời của món này chưa?

How about you? Have you come to Phnom Penh to taste all these specialties?

Tuk Tuk

2 Thoughts

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s