Đi chợ hải sản ở Hakodate | Hakodate seafood market

Nhật Bản có Tokyo hiện đại, có Kyoto cổ kính, có núi Phú Sỹ hùng vỹ, nên đôi khi người ta quên mất ở Nhật vẫn có những bản sắc văn hoá địa phương dân dã, không xa hoa nhưng thật đáng mến. Nếu đôi khi mệt quá với những địa danh nổi tiếng, sao không thử ghé chợ hải sản ở Nhật xem, nơi cung cấp nguyên liệu cho bao món sushi, sashimi ở nhà hàng mà bạn hay ăn đấy. Trong một dịp đến Hokkaido, Cơ ghé qua Hakodate hai ngày, và một buổi sáng dậy thật sớm để đến khu chợ hãy còn chưa đông khách.

Japan has the modern Tokyo, the ancient Kyoto, and the incredible Mt. Fuji, so travelers alike tend to forget that Japan still preserves its traditional culture, a less fancy side that is even more lovable. If you are fed up with the famous tourist attractions, why don’t you pay a visit to Japanese seafood market, where supplies the ingredients for the sushi, sashimi you eat at the nearby restaurant. During my trip to Hokkaido, I stayed at Hakodate for two days, one morning I woke up early and arrive at the market where people hadn’t flooded in.

Hakodate Fish Market Chợ Hải Sản Hokkaido Venturology Lý Thành Cơ

Có gì vui ở chợ hải sản? | What’s fun at seafood market? 

Hakodate Fish Market Chợ Hải Sản Hokkaido Venturology Lý Thành Cơ
Cua hoàng đế | King crabs

Ở Hokkaido, những khu chợ như vậy thường được gọi là Asaichi (Chợ buổi sáng). Và ở Hakodate cũng không ngoại lệ, nơi bạn nên tới là Hakodate Asaichi và phải đi từ sớm. Có thể xem những khu chợ như vầy là nơi tuyệt vời để khám phá những món thượng phẩm với chi phí rất phải chăng. Bạn hoàn toàn có thể mua cua hoàng đế, hay nhiều loại mực cá khác nhau.

Nếu không thể mua về, dạo quanh khu chợ và xem người Nhật trưng bày hải sản cũng là một ý kiến không tồi.

Hakodate Fish Market Chợ Hải Sản Hokkaido Venturology Lý Thành Cơ

Muốn thưởng thức ngay một bữa tiệc hải sản tươi ngon, bạn hãy ghé một nhà hàng gần đó để dùng bữa. Các nhà hàng đều có set menu với giá rất rẻ chỉ có 2,000 yên. Một bữa no nê như trong hình cũng phải tốn 4,000 yên nếu dùng trong nhà hàng bình thường trong thành phố rồi đấy.

Hakodate Fish Market Chợ Hải Sản Hokkaido Venturology Lý Thành Cơ

In Hokkaido, these markets are called Asaichi (Morning market) and in Hakodate the placed is called Hakodate Asaichi that you have to visit early in the morning. These seafood markets are the best place to purchase the finest sea ingredients with reasonable price. You can easily spot king crab, and many other fish and seafood with a wide variety. 

If you don’t want to purchase home, walking around the market and contemplate how Japanese operate the market and display their seafood isn’t a bad idea. 

Should you desire to feast a fresh seafood meal, come to a nearby restaurant and dine in. These restaurants usually offer set menu that come with just 2,000 JPY. A nice meal like this will cost you at least 4,000 JPy in a normal city restaurant. 

Hakodate Fish Market Chợ Hải Sản Hokkaido Venturology Lý Thành Cơ

Địa chỉ | Address: 9-19 Wakamatsucho, Hakodate-shi, Hokkaido, 040-0063 Japan

Thời gian mở cửa | Opening hours: 5:00 – 14:00

Di chuyển đến Hakodate | Transportation to Hakodate

Hakodate là thành phố nhỏ cửa ngõ giữa vùng Tohoku và Hokkaido. Trước đây việc di chuyển đến đây đèu dùng máy bay, nhưng kể từ tháng 04/2016, tuyến Shinkanshen nối từ Tokyo đến Shin-Hakodate đã chính thức mở cửa, khiến việc đi lại cực kỳ thuận tiện và chỉ tốn 5 giờ đồng hồ để đến đây. Khi du lịch, bạn nên mua thẻ JR Pass để có thể di chuyển tốt nhất và chi phí tiết kiệm.

Hakodate is the connecting city between Tohoku and Hokkaido region. Before the arrival of the bullet train since April 2016, transportation is usually made by slow local train or expensive flights. Now with the latest Shinkanshen line connection Tokyo to Shin-Hakodate, you can travel with ease in just 5 hours. Remember to purchase your JR Pass before landing to Japan to maximize your experience in this country.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s