Czech Republic Hungary

Trdelník, nếm vị bánh Châu Âu | Taste the pastry flavor of Europe with Trdelník

Lý Thành Cơ Venturology Trdelnik Prague

Tôi là một fan cuồng của bánh, từ croissant, pain au chocolat, pain au lait, bánh nho khô,  đến những loại bánh kem với fondant đẹp đẽ và kem tươi. Nói tới nghề làm bánh, ai cũng nghĩ đến những tiệm bánh thơm lừng khắp mọi nẻo đường ở Saint-Michel, Paris. Nhưng trong chuyến đi Châu Âu đầu tiên, tôi không khỏi yêu hương vị của một món bánh hình trụ tròn ngộ nghĩnh, ngỡ là không ngon nhưng mùi thơm của bánh nướng trên lò và mùi đường quế đã khiến tôi không thể kềm lòng.

I am a pastry die hard fan, from croissant, pain au chocolat, pain au lait, raisin pastry, to beautifully fondant cake and whipped cream. Talking about bakery, most of the time people think of the small street Saint-Michel, Paris. But during my first trip to Europe, I stumbled upon this cylinder pastry coated in cinnamon sugar, thinking it wouldn’t taste as good as it looks but the smell from the freshly baked crust and the cinnamon had drawn me in. 

Nguồn gốc của Trdelník | The Origin of Trdelník

Trdelnik

Trdelník là một loại bánh hình trụ được nướng trên những thanh trụ to bản và phủ đường quế, phổ biến ở các nước Trung-Tây Âu, Czechia (CH Czech), Hungary, Đức, Áo, Slovakia. Trdelník xuất phát từ ngôi làng Skalica, thuộc Slovakia gần biên giới của Czechia. Nguồn gốc cái tên Trdelník bắt nguồn từ tiếng Czech và Slovakia. Tuy nhiên, ngày nay món bánh này được phổ biến nhất ở Czechia (Cộng hoà Czech).

Trdelník is a cylinder pastry baked on a huge cylinder steel object, then coated in sugar cinnamon, made popular among Mid-Western European countries, Czechia (Czech Republic), Hungary, Germany, Austria and Slovakia. Trdelník traces back its origin from a small village by Czechia border namely Skalica, Slovakia. The name itself comes from both Czech and Slovak language. However, nowadays this pastry is most well-known in Czechia cities. 

Trdelník ngày nay | Modern day Trdelník

Trdelnik with Almond hạnh nhân

Ngày nay, Trdelník có những biến tấu nhất định. Bạn có thể chọn ăn cùng hạnh nhân, chocolate phủ đầy mặt bánh hay ăn cùng bánh có nhân kem tươi hoặc kem lạnh bên trong. Biến thể này của Trdelník được bắt nguồn từ Prague khi du khách đã nếm đủ vị truyền thống và muốn những hương vị mới hơn. Tôi có dịp đến Budapest, thủ đô của Hungary và cũng thấy món bánh này được yêu thích tột cùng với nhiều biến thể không kém gì người bạn Prague. Nhưng ở Hungary, món bánh có tên gọi khác là Kürtőskalács. Món bánh này có giá từ 50,000 – 90,000 VNĐ tuỳ theo bạn chọn vị gì.

Nowadays, Trdelník has its own variations. You can have sliced almond or chocolate chips on top or have it your way with ice-cream or whipped cream filling. These variations sparks in Prague, where tourists have had enough of the traditional taste and want something new. I had a chance to visit Budapest, the capital city of Hungary and Trdelník is equally loved with many versions of its own. But in Hungary, the pastry comes with a different name Kürtőskalács. You can have one from 2.5 – 4.5 euros depending on which flavors you take. 

Ăn ở đâu | Where to eat

Prague, Czechia

Creperie U Kajetana,  Nerudova 248/17 | Mala StranaPrague

Budapest, Hungary

Molnar’s Kurtoskalacs, Budapest, Váci u. 31, 1052 Hungary, 9AM – 10PM

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: