INDIgo Home Da Lat: A Home for the Hideaway Souls

Người ta thường nói Đà Lạt là một thành phố tình yêu. Cũng có người nói, đó là thành phố của những kẻ mộng mơ. Còn tôi, tôi nghĩ nó là một nơi để trốn khỏi những bộn bề, ồn ã và nóng bức của dân cư những thành phố lớn. Và, có một nơi chốn, nơi bạn có thể thực sự trốn, vì Đà Lạt cũng là một thành phố mà nhỉ – đó là INDIgo Home.

They say Da Lat is a city of Romance and Love. And some say it’s a city of dreamers. I say it’s a city to hide away, to escape the noisy, hectic and heat from living in a big city. There’s one place that I think Da Lat is truly a “hide away” city for people like me – INDIgo Home.

indigohomeinsta

Chỉ cách chợ Đà Lạt một vài kilo mét nhưng đường vào INDIgo có thể làm bạn cảm tưởng rằng bạn đã đi tới cả chục cây số từ thành phố. Đó là những con đường đất đỏ với rặng thông phủ rợp tầm mắt xung quanh, khiến cho trải nghiệm “đi trốn” của bạn càng trở nên thật hơn.

Located just a few kilometers away from Da Lat Market but the way that leads to INDIgo could make you feel like it separated 10 miles completely from the city center. There are dirt roads, roads that the pines are right there two sides of the road … literally looks like the roads in the countryside. And it also makes you feel like you are escaping Da Lat city to make your hideaway mission even more real.

DSCF3123-1 DSCF3126-2

Nơi đây về cơ bản là một hostel và homestay, dung hòa lại với nhau. Nhưng tôi nghĩ chắc, người chủ ở INDIgo không muốn được gọi như vậy. Cái tên của nơi đây, chỉ vỏn vẹn một từ “home” và tôi nghĩ nó hoàn toàn xứng đáng với danh từ ấy. Những người ở đây theo quan sát của mình, đa số đều là những người làm nghệ thuật và sáng tạo – những người mang niềm đam mê của họ như viết, vẽ, đàn hát lên đây và sống với nó. Với một nơi trú ẩn an lành như vậy, không thấy làm lạ khi những người như họ rất thích thú với những nơi như thế này, và tất nhiên, tôi cũng vậy.

It is basically a hostel and a homestay blend in together. But I think the owners don’t like INDIgo to be called one of that. They called it just “home” and that what I will call it from now on. Let’s talk a bit about the people who created and managing INDIgo: they are mostly people who work in creative fields such as illustrators and writer who like to draw, paint, write or just simply reading books all day long in their “home”. It’s a common sense that artist craved for freedom. This “home” allow them to live free and slow as they desire thanks to the dorm room with 8 beds that provide them the cost of living while they are making their arts.

DSCF3132-3
the house’s cats walking from the kitchen down the sloping road

DSCF3144-2 DSCF3149-6

Có rất nhiều thứ đặc biệt về căn nhà này. There are many special things about this home. Thứ nhất – một kệ sách với rất nhiều đầu sách hay trên sảnh, màu sắc từ trong ra ngoài, những nụ cười thân thiện của bạn quản lý chốn ở này, những con mèo lang thang quanh ngôi nhà và thích được nằm trên lòng một người khách khi họ đang ngồi đọc sách …

Cá nhân tôi thích góc cửa sổ bên dưới nhất – nơi có chiếc ghế bành và ô cửa kính lớn với khung cảnh ngoại thành bình yên của Lạt. Hẳn là một nơi cực lý tưởng để đọc sách hoặc viết, với tôi là vậy.

They’re mainly about simple things with full of souls in them, such the two bookshelves with many many good books (most in Vietnamese), the colors of everything inside and outside, the friendly smiles and reception of the guys who manage and live in the place, the cats who love people and willing to sleep in your lap while you’re reading a book …

Personally, what I liked most is this corner with this chair by the glass window looking straight to the seclude neighborhood full of trees and pines – a perfect place for finding tranquility, reading or create something out of the blank papers.

DSCF3179-1

DSCF3161-10
taken on the chair by the window in one gloomy afternoon

Nơi tôi thích thứ nhì hẳn phải nói đến căn bếp ấm cúng tách biệt với ngôi nhà vài bước tản bộ. Chỉ với 20,000đ, INDIgo sẽ đãi bạn một bữa đậm chất “cơm mẹ nấu” – một mâm cơm quây quần ăn chung cùng với những người khác, bình dị, gần gũi nhưng cũng rất đậm đà và đáng nhớ.

My second most favorite of this place must be the food they make themselves in a small kitchen inside a separated wooden house nearby.  I had a dinner with traditional and simple  Vietnamese dishes but so vibrant and savory that it exceed my expectations and the previous similar dishes I have eaten.

DSCF3182-13

DSCF3177-12

Chưa có nơi nào khiến tôi có một trải nghiệm tá túc như được đón tiếp tại một gia đình ở một homestay như vậy. Nếu bạn muốn trốn khỏi những áp lực của cuộc sống bộn bề nơi thị thành, hãy thử đến đây một lần bạn nhé!

INDIgo khiến tôi Never in my life that a place to hospitality service makes me feels like home like INDIgo. So if you’re looking for a place to escape the stressful life in the city in tight budget, look no further, this is the place to go!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: