6 điều phải làm 1 ngày ở Vienna | 6 things to do 1 day in Vienna

Mình chỉ ghé Vienna đúng một ngày trước khi đến Budapest, thời gian ít nhưng quả thật đã có dịp chiêm ngưỡng Vienna hoa lệ còn được mệnh danh là Paris của nước Áo. Vậy tại sao phải phí thời gian? Hãy bắt đầu khám phá Vienna từ gốc tới ngọn nhé.

I stayed in Vienna only one day before departure to Budapest, with a limit of time but I could exploit all the moments to explore and contemplate the Vienna which sometimes nicknamed “Austrian Paris.” So why do we waste time here? Let’s start exploring Vienna.

Chiêm ngưỡng nhà thờ thánh Stephan | Contemplate Domkirche St. Stephan’s architecture

Vienna Domkirche St. Stephan Architecture

Kiến trúc Gothic và Romanesque tuyệt đẹp, với mái ngói đầy màu sắc. Công trình được khởi công từ thế kỷ 12 này gần như là một biểu tưởng của Vienna mà không ai không biết đến.

Vienna Domkirche St. Stephan

The Gothic and Romanesque architecture of the cathedral is magnificent, with the colorful roof. This structure is built in the 12th century and remains the most iconic building in Vienna. 

Đến nhà Mozart nghe chuyện âm nhạc | Come to Mozart House and hear the tales of music

Vienna Mozart House
Những tác phẩm trưng bày đều không được chụp hình nên mình chỉ chụp được kiến trúc bên trong căn hộ | All the exhibitions are photograph-forbidden so I could only snap the inside of the building

Quê hương của Mozart là Salzburg, nhưng nơi ông thành danh lại là kinh đô âm nhạc cổ điển Vienna. Bảo tàng này từng là căn hộ của Mozart, nơi ông đã sáng tác những tác phẩm kinh điển nhất. Khi vào bảo tàng bạn sẽ được phát một máy ghi âm để nghe những câu chuyện về người nghệ sỹ tài hoa nhưng nhiều thăng trầm này từ lúc lớn lên đến khi mất đi.

vienna-mozart-house-ticket.jpg

Mozart’s hometown is Salzburg, but he achieved success in the capital of classical music Vienna. This museum used to be Mozart’s apartment, where he spent his time creating the most successful masterpiece. When entered the museum, you will be handed a guided recorder to hear all about Mozart’s life, love, music stories.

Phí vào cổng | Entrance fee: 11 euro

Ngắm nhìn giao thông đáng yêu của Vienna | Watch Vienna’s lovely traffic sight

Vienna Horse Carriage

Mình thích đi bộ, vì sẽ nhìn ngắm được nhiều hơn những điều thú vị. Tại Vienna, thích thú nhất là những cỗ xe ngựa chạy trên đường hoà cùng xe hơi hay những biển giao thông đáng yêu, nhìn hình sẽ rõ nhé.

Vienna Traffic Light Love

I love walking, because I could savor and catch more moments. In Vienna, it’s interesting to see horse carriage to roam the street and the lovely traffic light that you can see in my photo. 

Vienna Horse Carrier

Lạc vào thế giới sách ở Thư viện Quốc gia Áo | Lost in the book world at Austrian National Library

Austrian National Library Interior

Thư viện Quốc gia Áo là một trong những thư viện cổ nhất thế giới với những cuốn sách có từ thế kỷ 4. Những cuốn sách giờ đã thành vật trưng bày vị giá trị lịch sử văn hoá của chúng. Kiến trúc Phục Hưng bên trong của thư viện cũng đủ để làm mình choáng ngợp tự ngẫm “thư viện nhà người ta.”

Austrian National Library

Austrian National Library is the one of the oldest library in the world with books tracing back to the 4th century. All of the books are national treasure and placed as exhibits in the grand hall. The Renaissance architecture inside of the museum is enough to blow me away.

Phí vào cổng | Entrance fee: 7.5 euro

Tản bộ tại lâu đài Belvedere | Have a walk at Belvedere Castle

Belvedere Castle Panorama View

Lâu đài Belvedere đẹp như một giấc mơ với mái nhà màu xanh ngọc và kiến trúc Baroque tuyệt đẹp. Lâu đài được đặt trong một khuôn viên rộng lớn ở Vienna đến nỗi mặt trước và mặt sau của lâu đài đều đáng để ngắm nhìn. Điều tuyệt hơn là bạn chỉ mất phí nếu muốn tham quan bên trong thôi nhé.

Belvedere Castle tulip

Belvedere Castle is straight out of fairy tales thanks to its celadon roof and the incredible Baroque architecture. The castle is well situated in a massive area in Vienna that the front and the back yard are both worth contemplating. And the best thing is that you don’t need to pay if you don’t visit the inside.

Ước một điều ước ở đài phun nước Donnebrunnen | Make a wish at Donnebrunnen Fountain

Vienna Donnebrunnen Fountain

Và cuối cùng, đừng rời Vienna khi chưa tung đồng xu và ước một điều tại đây nhé.

Vienna Donnebrunnen Fountain Vienna

Finally, before leaving Vienna, don’t forget to make a wish by tossing your coin at this fountain.

10 comments

  1. NooiMCarrltnaGirl-harylee / First of all…WOW to the cover! Very nice…handsome young man, indeed and secondly, THANK YOU to David and his TEAM for keeping the fans in mind at every turn. Means the world to us as we await his return to us. ☺♥☺

    Like

  2. And if Mo'nique doesn't get that Oscar for her performance, I'm gonna protest the ceremony indefinitely!!!!Though I would like to see some black folks get the Oscar for more positive roles than the ones Denzel (Training Day) and Hallle played. Oh well, I woman can have hope!!!

    Like

  3. Been in Vienna for 3days, tried most of things in your list & others, however I wasn’t in love with this city, felt as if it’s just one of the big cities in EU.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: