Có gì mới ở Thảo Điền – The Factory Contemporary Arts Centre – New Art Place in Thao Dien

Thảo Điền, Quận 2 luôn là nơi khác biệt so với những khu vực khác của Sài Gòn. Giống như Quận 5 đặc trưng với khu phố người Hoa hay Quận 1 sầm uất với những toà nhà chọc trời. Thảo Điền mang lại cho Cơ nhiều không gian thoải mái hơn, cứ như được ra khỏi thành phố mà vẫn đầy đủ tiện nghi của thành phố.

Nhớ có một giai đoạn mỗi cuối tuần lại lặn lội ra khu dân cư yên tĩnh này dạo quanh nhiều quán cafe hay ho, những tiệm nội thất xinh xắn chỉ để ngắm và đi dọc bờ sông ngắm hoàng hôn buông. Nhưng rồi, đi nhiều cũng chán, bẵng đi hơn 2 năm Cơ không quay lại Thảo Điền vì cũng không còn gì nhiều mình khám phá.

Lý Thành Cơ Quận 2 Venturology

Thao Dien, District 2 stands out from other areas in Saigon. District 5 has the China Town with Chinese-Vietnamese distinction in cuisine and architecture or District 1 is filled with skyscrapers and modernity. Thao Dien brings me a peace of mind whenever I visit; it’s like a trip out of the city but still with the city’s conveniences. 

There had been a time when I hovered this area every weekend to visit hip cafe and restaurants, or stroll around many furniture stores or even watching sunset by the river bank. But then, the place lost its charm in me, after 2 years I haven’t come back to further explore the location which doesn’t appeal to me anymore.

The Factory Contemporary Arts Centre

Nhưng rồi hôm nay mình cũng đã tìm ra lý do để quay lại Thảo Điền – chốn bình yên cũ – để đắm chìm trong không gian nghệ thuật được sắp xếp trên những block container khổng lồ.

But today I have found a good reason to come back to Thao Dien. This time is to immerse myself into the art space placing upon containers, well arranged by the owner.

The Contemporary Arts Centre Thảo Điền

The Contemporary Arts Centre Thảo Điền

Chỉ với 35,000 VNĐ, bạn có thể tham quan 2 triển lãm nghệ thuật đương đại của những tài năng Việt.

With just 35,000 VND, I could visit the 2 contemporary art exhibitions by talented local artists. 

The Contemporary Arts Centre Thảo Điền

Khu vực này cũng là sự kết hợp giữa không gian nghệ thuật bên trong với cafe bên ngoài giúp cho những bạn nếu không muốn xem triển lãm vẫn có thể rảo bước và tận hưởng một ly cà phê ngon.

Với mình, khu vực này hứa hẹn sẽ mang nhiều niềm vui mới cho giới trẻ Sài Gòn sau khi nhà Ga 3A dừng hoạt động. Những khu vực triển lãm cũng được trưng bày theo từng tháng riêng, nên bạn có thể được ngắm nhìn những tác phẩm mới sau một thời gian, và vậy là có lý do để đi qua Quận 2 nhiều như trước.

The Contemporary Arts Centre Thảo Điền

The space is also a mixture of art center and cafe so if you’re not fond of art, how about chilling outside with a nice cup of coffee. 

For me, the space is promising for local Saigonese to enjoy arts after 3A Station has been shut down for good. The bright side is that exhibitions rotates every month, so you can come and visit the space from time to time without making yourself bored. For me, this artsy place is one good reason to winding up back to District 2 as often as before.

The Contemporary Arts Centre Thảo Điền

Địa chỉ | Address: 15 Nguyễn Ư Dĩ, Quận 2, TP. HCM

Giờ mở cửa | Opening hours: 10:00 – 19:00

Giá vé | Entrance fee: 35,000 VNĐ

1 comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: