Lạc vào hẻm nhỏ Shinjuku | Into Shinjuku’s alleyway

Shinjuku Tokyo

Bắt chuyến tàu Yamanote đi về Shinjuku. Ở ga tàu đông nhất thế giới với ba triệu người mỗi ngày qua lại, thật kỳ lạ khi có một thằng con trai đứng lại bên một góc và nhìn dòng người qua. Tôi không biết tôi tìm kiếm gì giữa dòng người ấy. Chắc là để tìm khoảng lặng hiếm hoi mà Tokyo có thể có không.

Caught the Yamanote train to Shinjuku, in the heaviest traffic station with three million people passing everyday, it was strange for me to stand in a corner and contemplate the human flood. I had no intention in looking for anything in this crowd. Perhaps, it was to find a tranquil corner in Tokyo. 

Shinjuku Uniqlo

Đi tìm bình yên trong góc tối | Finding peace in a dark corner

Hẻm ở Tokyo

Ra khỏi ga Shinjuku, đi bộ được một đoạn dưới đoạn đường ray tàu. Có những góc tối và ánh đèn le lói ở đấy. Dù tối và khi ấy đã hơn mười giờ đêm, nhưng có gì đó mách bảo tôi đã tìm thấy được khoảng lặng ấy giữa lòng Tokyo.

Tôi rẽ vào những con hẻm mình không nhớ được tên.

Cũng như những con hẻm ở Việt Nam, nhìn tối và ẩm thấp, nhưng nhiều hàng quán nằm trong các ngôi nhà không quá hai tầng lầu.

Alleyway with bar in Shinjuku

Con hẻm được thắp sáng bằng đèn lồng chochin, với những con chữ vẽ lên.

 

Con hẻm vắng người qua lại, nhưng bên trong từng ngôi nhà là nhiều hàng quán hãy còn nhộn nhịp. Tôi vào một quán ngẫu nhiên, đi lên lầu và gọi một cốc bia.

Ngồi nhâm nhi ly bia. Tôi thử gọi một vài xiên thịt nướng để nhâm nhi với ly bia uống chưa quá nửa. Tôi dành thời gian ngồi tư lự và không làm gì qua một đêm ở Tokyo ở một quán ăn đến gần mười hai khuya vừa kịp chuyến tàu cuối cùng lăn bánh.

Quán ăn ở Shinjuku

Off Shinjuku station, I walked for quite a distance under the train railway. There was dark corner in the alleyway with faint lights. Even though it was over 10 pm, there was something in me pushing me in to find the peaceful corner in the heart of Tokyo. 

I turned to the alleyway that I don’t remember the name. 

Like many alleyways in Vietnam, it was dark and humid, but there were dozens of bars and restaurants situated in the small 2-story-houses. 

Shinjuku Alleyway Tokyo

The alleyway is lack of people, but life inside is another story. Entering a random restaurant, I went upstairs and ordered a beer. 

Sipping my beer, I ordered some skewers to have along with the beer. I spent almost my night here in Tokyo until midnight, just enough time to catch the last train home. 

Hẻm nhỏ ở Shinjuku Tokyo

Làm sao để ghé con hẻm này | How to get to this alleyway

Omoide Yokocho Shinjuku

Con hẻm này có cái tên là Omoide Yokocho, có hơn 60 quán bar và nhà hàng, là con hẻm nổi tiếng nhất Shinjuku và là nơi tới nhậu sau giờ làm của người Tokyo.

This alleyway’s name is Omoide Yokocho, there are over 60 bars and restaurants, it is one of the most famous alleyways in Shinjuku for Tokyo locals to have a drink afterwork.

Địa chỉ | Address: Shinjuku Omoide Yokocho Japan, 〒160-0023 Tokyo, 新宿区Nishishinjuku, 1−1−1

Alleyway in Shinjuku

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: