Budapest, những ngày nắng dài vô tận | Endless days of sun in Budapest

Ấn tượng đầu tiên | My first impression

Lý Thành Cơ Nazli Budapest

Mình đến Budapest vào dịp cuối xuân đầu hè, khi những cơn mưa phảng phất qua lại trên bầu trời thành phố đã ngơi dần, thay vào đó là những đợt nắng vàng kéo dài đến tận 8 giờ tối. Cái ấm áp của Budapest thay thế cho những cái lạnh giá của núi trời nước Áo.

Mình sinh ra ở Sài Gòn, Việt Nam, một nước nhiệt đới – ai cũng biết chuyện đó – giữa nắng tháng 7 nên mình không giỏi chịu lạnh như những bạn bè ôn đới khác. Cái nóng ẩm của Budapest đầu hè khiến mình thôi nhớ nhung Sài Gòn, đơn giản vì sự tương đồng.

Budapest Danube River

I came to Budapest at the late spring when the summer breeze is ready to set foot in the city, when the rain has been replaced by the sun beams pouring endlessly until 8 PM. Budapest warmth is a refreshing feeling for the my fun but cold trip in Austria. 

I was born in July, in Saigon, Vietnam, a tropical country – everybody knows that for a fact – so I am not good with cold like other European friends. But the warmth from first light of summer brought me nostalgia for Saigon, simply because of their similarities.

Budapest Hungary

Budapest có gì vui? | What’s fun in Budapest?

Những cây cầu, những ly bia | The bridges, the beer

Budapest Chains Bridge

Budapest có một con sông lớn với những cây cầu vắt ngang, và những nhà hàng trên thuyền lãng đãng trôi phục vụ khách. Cây cầu đẹp nhất có lẽ là Cầu Dây Xích nổi tiếng và bạn có thể ngắm nhìn từ trên Budapest Castle Hill.

Budapest Chains Bridge above

Budapest has the Danube River running through the city with the bridges swinging, and the boat float as restaurant. The most beautiful bridge must be the Chains Bridge that you can have a perfect view from Budapest Castle Hill.

Processed with VSCO with a6 preset

Budapest có những phố nhậu như Bùi Viện mà không đi không được, giá một ly bia chỉ  1.5 euro, rẻ như ở nhà. Và mỗi quán bar đều có loại bia đặc chế cực kỳ ngon. Hãy thử tới một quán và gọi một ly bia “nhà làm” của quán xem, bạn sẽ không hối hận đâu.

Budapest has countless pubs and bar that you cannot resist, with each beer is from 1.5 euros. Every bar has their own craft beer, make you order one of their “homemade” beer, you would never regret.

Những kiến trúc khổng lồ | The gigantic architecture

Budapest House of Parliament

Budapest có dư thừa những toà nhà khổng lồ đến choáng ngợp mà bạn chỉ có thể cảm nhận mình nhỏ bé khi đứng trước nơi ấy. Những nơi cần tham quan là Đồi Lâu Đài, Toà nhà Quốc Hội & Thánh đường Budapest. 

Budapest Basilica

Budapest has an abundance of overwhelming buildings that make you feel small when standing in front of them. The must visits include Castle Hill, House of Parliament & Budapest Basilica. 

Trắng đêm ở Budapest | Overnight in Budapest

Szimpla Ruin Bar Budapest 1
Credit: We Love Budapest

Và những ngày nắng hè của Budapest thật dịu dàng, và kéo dài tận cuối ngày, nhưng ngày dù có tàn nhưng đêm chỉ mới lên. Những quán bar nằm trong những căn nhà cũ gọi là “ruin bar” sống dậy để thức thâu đêm. Hãy thử tới Szimpla, “ruin bar” nổi tiếng nhất Budapest và thử món uống cùng tên. Điều đặc biệt ở đây là một không gian khổng lồ, với mỗi phòng được bày trí theo một phong cách khác nhau, từ người ngoài hành tinh đến thập niên 70 hay thế giới tương lai.

Szimpla Ruin Bar Budapest
Credit: Minube

The summer days in Budapest is gentle, and long lasting until the death of day, but even when there is only the remnant of day, the night has just begun. The bar in the old building – “ruin bar” – comes alive during the night. Try Szimpla, the most famous “ruin bar” in Budapest and try the beer with the same name. The bar is a huge space, with every room is decorated with different style, from alien to the 70s or the future.

Street Food Caravan
Credit: Gourmanda

Budapest không như những thành phố Châu Âu mình từng đến, khuya chỉ có kebab, hamburger ăn nhanh. Ở Budapest bạn có thể tới những khu chợ ẩm thực đêm như Karavan để thưởng thức ẩm thực đường phố, hiện đại của Budapest. Nên dù có thâu đêm ở những quán bar, bạn vẫn có thể bổ sung năng lượng đầy đủ.

Unlike the other cities in Europe that I have been to, during late night you can only find kebab or fast food. In Budapest, even at late night you can come to Street Food Karavan to eat the street food but very modern taste in Budapest. So even overnight, there is a place to fulfill your stomach.

4 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: